Wikia

BoBoiBoy Wiki

BoBoiBoy Halilintar

295laman di
wiki ini
Bincang1
BoBoiBoy Halilintar
Watak BoBoiBoy
FB IMG 1454760423269.jpg
Penampilan
sulung
"Musim 1, Episod 11 & 12"
Pelakon
suara
Nur Fathiah Diaz (Bahasa Malaysia)


BoBoiBoy Halilintar merupakan tingkatan kuasa bagi BoBoiBoy Petir.

Semasa berada di dalam kapal angkasa, Adu Du bersama konco-konconya, Probe dan Komputer telah meletupkan banyak belon betul-betul di hadapan muka BoBoiBoy Petir. Disebabkan perasaan geram dan berasa terlalu marah, BoBoiBoy Petir bertukar menjadi BoBoiBoy Halilintar.

Kuasa

  • Gerakan Kilat: Menumpukan kuasa kilat di kaki yang membolehkan BoBoiBoy Halilintar bergerak dengan pantas dalam masa yang singkat, malah lebih pantas daripada Ying.
  • Keris Petir: Kuasa tingkatan bagi Keris Petir dengan pedangnya lebih panjang dan berwarna merah.
    • Pedang Halilintar: Senjata utama bagi BoBoiBoy Halilintar.
      • Tusukan Pedang Halilintar: Serangan yang digunakan untuk menusuk lawannya secara menghulurkan Pedang Halilintar ke hadapan dan menusuk lawannya.
      • Tetakan Halilintar: Serangan terkuat BoBoiBoy Halilintar dengan menghasilkan dua Pedang Halilintar lalu terus menetak ke musuhnya dari atas.
  • Halilintar Slash: Serangan terkuat BoBoiBoy Halilintar yang kedua dengan menghasilkan dua bilah Pedang Halilintar dan mencincang musuhnya berulang-ulang kali dalam pergerakan yang sangat laju.
  • Bola Kilat: Gumpalan tenaga petir kuat yang digunakan untuk menyerang musuh dari jarak jauh dan juga digunakan untuk mensilaukan pandangan musuh sementara. Serangan ini hanya digunakan pada musim pertama.
  • Kilauan Kilat: Melepaskan tenaga petir yang kuat diseluruh badannya untuk membentuk cahaya kilat yang menyilaukan pandangan lawannya untuk tempoh waktu yang pendek. Serangan ini hanya digunakan pada musim pertama.
  • Tusukan Pedang Halilintar: Serangan yang digunakan untuk menusuk lawannya secara menghulurkan Pedang Halilintar ke hadapan dan menusuk lawannya.
  • Tendangan Halilintar: Menumpukan kuasa halilintar di kakinya yang menambahkan kuasa tendangannya. Pertama kali digunakan sewaktu menendang bola.
  • Pelindung Halilintar: Pelindung yang digunakan untuk melindungi diri sekaligus merenjat musuh yang cuba memecahkannya.
  • Hujan Halilintar: BoBoiBoy Halilintar mancampakkan sebilah Pedang Halilintar ke langit dan kemudiannya menjatuhkan beratus-ratus Pedang Halilintar ke muka Bumi.
  • Tombak Halilintar: BoBoiBoy Halilintar menghasilkan tombak daripada kuasanya yang digunakan sebagai senjata untuk menyerang musuh dari dekat mahupun jauh. Serangan ini hanya digunakan dalam BoBoiBoy: The Movie.
    • Pusaran Halilintar: Dengan menggunakan Tombak Halilintar, BoBoiBoy Halilintar memusingkannya untuk menghasilkan kilat kemudian menyerang musuhnya dari atas. Serangan ini hanya digunakan dalam BoBoiBoy: The Movie.

Serangan Kombo

Bersama BoBoiBoy Gempa dan BoBoiBoy Taufan

  • Gerakan Kombo: Serangan kombo ketiga-tiga BoBoiBoy. Pertama kali digunakan sebagai serangan kombo yang pertama untuk mengalahkan Ejo Jo.
  • Pedang Mega Halilintar: Kuasa kombo bersama BoBoiBoy Gempa dan BoBoiBoy Taufan dengan menghasilkan dua bilah Pedang Halilintar yang dua kali ganda lebih besar.
  • Serangan Kombo: Serangan kombo ketiga-tiga BoBoiBoy. Pertama kali digunakan sebagai serangan kombo terakhir untuk mengalahkan Ejo Jo.

Bersama SampahBot

  • Pencakar Sampah Halilintar: BoBoiBoy Halilintar menyalurkan kuasanya kepada SampahBot dengan menghasilkan Pencakar Sampah yang dipenuhi dengan kuasa kilat dan menjadikan senjata SampahBot.
    • Cakaran Halilintar: Dengan Pencakar Sampah Halilintar, ianya membolehkan untuk menyerang dengan cakaran yang dipenuhi dengan renjatan elektrik.

Bersama BoBoiBoy Taufan

  • Gerakan Kombo Gerudi Halilintar dan Taufan: Serangan kombo bersama BoBoiBoy Taufan dengan menghasilkan Gerudi Taufan yang bermuncungkan Pedang Halilintar untuk menyerang musuh dari atas dengan kelajuan yang sangat pantas.

Bersama BoBoiBoy Air

  • Serangan Kombo, Belut Air Halilintar: Selepas BoBoiBoy Air menjelmakan Belut Air Berkembar, BoBoiBoy Air bertukar menjadi BoBoiBoy Halilintar lalu melontar dua bilah Pedang Halilintar ke arah belut air tersebut kemudian warna belut air bertukar menjadi merah yang mempunyai kuasa renjatan elektrik yang kuat dan mampu mengalahkan musuhnya. Teknik ini pertama kali ini digunakan dalam Musim 3, Episod 20 sebagai serangan terakhir untuk menewaskan BoBoiBot Air.

Rupa

BoBoiBoy Halilintar mempunyai rupa yang hampir sama dengan BoBoiBoy Petir, tetapi topi, jaket, dan seluarnya bertukar menjadi warna hitam dan lengan jaketnya pula berwarna merah yang dicampuri dengan corak bermotif kilat merah yang berkilauan. Iris mata dan lungsur zip jaketnya juga bertukar menjadi warna merah.

Pada musim ke-2, BoBoiBoy Halilintar memakai jaket yang berzip penuh, di belakangnya ditambah hood dan lipatan pada lengan bajunya yang berwarna merah. Motif pada pakaiannya tidak banyak berubah tetapi masih mengekalkan konsep kilat merah berkilauan yang sama.

Pada musim ke-3 pula, BoBoiBoy Halilintar tidak banyak berubah daripada pakaiannya dalam musim ke-2 tetapi jaketnya mempunyai saku dan ada garis di bahagiannya.

Perwatakan

BoBoiBoy Petir bertukar menjadi BoBoiBoy Halilintar sama ada dengan sendirinya ataupun apabila sangat marah. Dalam bentuk ini, sifatnya lebih garang dan sedikit sukar untuk mengawal kemarahan dirinya. Dia juga merupakan seorang budak yang sangat serius, terutamanya dalam pertarungan untuk melawan musuh. Tetapi, walaupun begitu, dia tetap seorang wira yang setia membantu kawan-kawannya.

Kemunculan BoBoiBoy Halilintar

Musim 1

Musim 2

Musim 3

Movie

Trivia

  • BoBoiBoy Halilintar merupakan tingkatan kuasa pertama yang muncul.
  • Di antara kesemua BoBoiBoy, BoBoiBoy Halilintar merupakan satu-satunya BoBoiBoy yang mempunyai bilah pedang.
  • Sewaktu kemunculan pertama BoBoiBoy Halilintar, dia telah diperhambakan oleh Adu Du dan diberi nama Ada Da.
  • Pertukaran BoBoiBoy Petir kepada BoBoiBoy Halilintar adalah disebabkan oleh ketakutan asas BoBoiBoy iaitu takut pada letupan belon. Disebabkan perkara ini diteruskan oleh Adu Du dengan sengaja, BoBoiBoy Petir berasa sangat takut dicampuri dengan marah dan terus bertukar menjadi BoBoiBoy Halilintar.
  • Teknik Gerakan Kilat BoBoiBoy Halilintar merupakan teknik terpantas dalam siri ini (lebih pantas daripada Ying sebanyak 31, 25%).
  • Bermula daripada musim ke-2, BoBoiBoy berkebolehan untuk bertukar terus kepada BoBoiBoy Halilintar tanpa berpecah atau bertukar kepada BoBoiBoy Petir terlebih dahulu.

BoBoiBoy Halilintar Theme

Sekitar rangkaian Wikia

Wiki Rawak