BoBoiBoy Wiki

Keris Petir

365laman di
wiki ini
Add New Page
Bincang0 Share

Keris Petir
Kuasa BoBoiBoy
Keris petir.jpg
"Keris Petir!"
Penggunaan
pertama
"Musim 1, Episod 1"

Keris Petir adalah objek pejal yang berbentuk panahan kilat yang boleh membawa arus elektrik kuat untuk menyerang musuh ataupun menangkis serangan.

Penggunaan

BoBoiBoy Petir menjelmakan teknik ini dengan menggoyangkan tangannya ke atas dan ke bawah yang sebenarnya dia menggumpulkan arus tenaga elektrik ke tangannya lalu mencipta objek pejal berbentuk panahan kilat yang digelar Keris Petir untuk menyerang musuh dan menangkis serangan.

Sejarah

Teknik ini merupakan senjata dan teknik pertama yang berjaya dihasilkan oleh BoBoiBoy pada Musim 1, Episod 1, iaitu setelah dia mendapat Jam Kuasa daripada Ochobot. Seterusnya, pada Musim 1, Episod 2, selepas BoBoiBoy berpecah menjadi tiga, BoBoiBoy Petir pun muncul dan menggunakan teknik Keris Petir untuk mengalahkan Adu Du dan Probe. Pada Musim 1, Episod 6, akibat berasa marah setelah diseksa teruk oleh Adu Du, Probe, dan Komputer, BoBoiBoy Petir bertukar menjadi BoBoiBoy Halilintar lalu dia menghasilkan tingkatan kuasa untuk Keris Petir, iaitu Pedang Halilintar yang saiznya lebih panjang dan lebih tajam berbanding dengan Keris Petir sehingga mampu mengalahkan Super Probe dengan begitu mudah.

Pada Musim 2, Episod 2, BoBoiBoy sekali lagi menggunakan Keris Petir untuk menangkis serangan Harimau Bayang yang dijelmakan oleh Fang semasa di halaman rumah latihan Fang dan untuk menyerang Ejo Jo pada Musim 2, Episod 11. Pada musim ke-3 pula, kelihatan teknik ini jarang digunakan, tetapi pada Musim 3, Episod 8, disebabkan terdesak, BoBoiBoy menggunakan Keris Petir untuk menyerang kapal-kapal Lima Panglima Scammer, namun dipatahkan oleh Tom dengan mudah. Kemudian, dalam Musim 3, Episod 22, BoBoiBoy sekali lagi mengunakan teknik ini sebagai serangan kombo terakhir bersama kawan-kawannya dalam mengalahkan Raksasa Perisai yang telah kehilangan perisainya.

Trivia

  • Semenjak BoBoiBoy Petir boleh berubah menjadi BoBoiBoy Halilintar, secara automatik Keris Petir miliknya juga berubah menjadi Pedang Halilintar. Selain itu, Keris Petir telah ditingkatkan menjadi Pedang Petir dalam BoBoiBoy Galaxy.

Sekitar rangkaian Wikia

Wiki Rawak